Als er één ding is wat de deelnemers aan mijn Training SEO Copywriting lastig vinden, dan is het wel het werken met de Zoekwoordplanner van Google. Dat wil zeggen, ze kunnen er vaak een mooi begin mee maken maar vinden het lastig om de fijne kneepjes van het zoektermenonderzoek écht onder de knie te krijgen. De handleiding die ik naar aanleiding daarvan voor ze geschreven heb vind je hier in zijn geheel. Doe er je voordeel mee en neem bij vragen gerust contact met me op!
Dit stappenplan laat je zien met welke stappen je het meeste uit de Zoekwoordplanner van Google haalt. Er is rekening gehouden met de wijzigingen die Google in 2016 in haar Zoekwoordplanner heeft doorgevoerd. Hierbij werden de exacte maandelijkse zoekvolumes vervangen door ranges: grove indicaties van 10 tot 100, 100 tot 1000, 1000 tot 10000, etc. Te ruim om zinnige beslissingen op te baseren, maar in deze handleiding lees je hoe je daar omheen kunt werken en tóch die exacte maandelijkse zoekvolumes tevoorschijn krijgt.
Daar hoort gelijk een belangrijke kanttekening bij. Want met alleen dit stappenplan krijg je geen kant-en-klaar eindproduct met de allerbeste zoektermen voor je website. Daarvoor combineer je de gegevens uit de Zoekwoordplanner met andere bronnen, zoals doelgroeponderzoek (persona’s, marktonderzoek, etc.), online onderzoek naar klantbehoeftes (op fora, in recensies, etc.) en een gezonde dosis logica en creativiteit.
De Zoekwoordplanner is dus vooral een aanvulling op deze middelen, waarmee je je ideeën kunt testen op aantrekkelijkheid qua zoekvolume en concurrentie. Het is dus géén absoluut uitgangspunt, maar vooral een waardevol hulpmiddel. Succes!
STAP 1: open de Zoekwoordplanner
Logisch natuurlijk. De Zoekwoordplanner van Google vind je via deze link, die je gelijk in je bookmarks kunt opslaan: https://adwords.google.com/KeywordPlanner.
Om de Zoekwoordenplanner te kunnen gebruiken heb je een Google Adwords-account nodig, die je ook via deze link kunt aanmaken.
STAP 2: selecteer de juiste optie
Na het openen van de Zoekwoordenplanner zie je het volgende startscherm:
Je kunt hier kiezen uit de volgende opties, die ik elk even kort toe zal lichten:
- Nieuwe zoekwoorden zoeken met een woordgroep, website of categorie: dit is de optie die in de meeste gevallen van toepassing is, hiermee kun je namelijk op basis van enkele zoekwoorden suggesties krijgen voor nieuwe zoekwoorden.
- Gegevens en trends met betrekking tot zoekvolume ontvangen: wil je direct het zoekvolume van een bepaald zoekwoord zien, klik dan hierop. Je ziet niet alleen het gemiddelde aantal zoekopdrachten per maand, maar ook hoe de verdeling door het jaar heen is. Handig als je wilt weten of je met een seizoengebonden product te maken hebt bijvoorbeeld.
- Zoekwoordenlijsten combineren om nieuwe zoekwoorden te krijgen: mocht je al lijsten met zoekwoorden hebben, dan kun je die hier samenvoegen om te kijken of daar nog nieuwe ideeën uitkomen. Meestal levert het een enorme waslijst met maar weinig nieuwe ideeën op, maar soms rolt er toch nog een enkele goede nieuwe zoekterm uit.
- Prestatieprognoses voor klikken en kosten ontvangen: deze optie is alleen interessant voor wanneer je daadwerkelijk een Adwords-campagne gaat uitvoeren en dus niet relevant voor SEO.
De eerste optie van de vier is het meest interessant voor je zoektermenonderzoek en zal daarom verder besproken worden.
STAP 3: het invullen van de juiste gegevens
Nadat je in het vorige scherm de eerste optie hebt geselecteerd, verschijnt er een nieuw invulveld:
Een korte uitleg per veld en optie:
Uw product of service: vul hier enkele zoektermen in die het beste bij jouw product of dienst passen. Vaak zijn dit woorden en termen die al uit een brainstorm komen of simpelweg het meest logisch zijn. Vermijd algemene woorden zoals “vakantie” of “auto” maar probeer al iets specifieker te zijn, zoals bijvoorbeeld “kindvriendelijke vakantie” of “elektrische gezinsauto”. Zo voorkom je dat je een lijst met algemene zoektermen krijgt met een hoge concurrentie en lage conversie.
Uw bestemmingspagina: deze laat je in eerste instantie vaak leeg, maar kan handig zijn als je voor een specifieke pagina binnen je website wilt optimaliseren. Heb je een concurrent die het erg goed doet en wil je weten op welke zoektermen deze zich richt, dan kun je hier eens een url van de betreffende website of pagina invoeren. Dat levert vaak interessante informatie op.
Uw productcategorie: deze laat je in eerste instantie ook meestal leeg. Levert het opvragen van ideeën je te weinig of te algemene resultaten op, dan kun je hier een toepasselijke productcategorie selecteren. Soms kan dat de Zoekwoordenplanner wat verder in de juiste richting duwen. Doe je dit bij je eerste poging al, dan loop je juist het risico de suggesties te veel af te bakenen.
Targeting – locaties: geef aan op welk geografisch gebied je je wilt richten. Dit kan op landniveau maar ook op regionaal niveau (steden en provincies). Tenzij je je met je zoektermenonderzoek op een lokale markt richt vul je hier doorgaans Nederland (en eventuele andere Nederlandstalige landen die tot je markt behoren) in.
Targeting – taal: spreekt voor zich en zul je in de meeste gevallen dus op Nederlands zetten.
Targeting – zoekmachine: hier selecteer je “Google” of “Google en Zoekpartners”. Met die tweede optie breidt je de zoekopdracht met resultaten uit bijvoorbeeld YouTube en andere zoekpartners. Dit kan handig zijn als je eerste zoekopdracht nog niet genoeg resultaten oplevert voor je zoektermenonderzoek.
Targeting – uitsluitingszoekwoorden: als je een webshop met meubels hebt is de kans groot dat je de term “banken” hebt ingevoerd bij het veld “Uw product of service”. De Zoekwoordplanner zal je dan waarschijnlijk ook suggesties doen die te maken hebben met de banken die we kennen als financiële instellingen of de tuinbanken die je juist niet verkoopt. In dat geval kun je in dit veld aangeven dat je geen zoekwoorden wilt ontvangen die hiermee te maken hebben, zoals “sparen”, “online bankieren”, “hypotheek”, “tuinbank”, “tuinmeubels” etc.
Zoekwoordfilters: hier kun je een minimaal aantal zoekopdrachten instellen als ondergrens om te bepalen of een zoekwoord de moeite van het optimaliseren waard is. Een vergelijkbare keuze kun je maken voor het voorgestelde bod om te filteren op converterende zoekwoorden. Het is echter geen probleem deze niet in te vullen en die selectie pas later te maken als je alle resultaten hebt. De laatste optie (vertoningspercentage) is alleen voor adverteerders.
Zoekwoordopties: als je hier op klikt verschijnt er een aantal opties die standaard uitstaan en je indien gewenst aan kunt zetten. Die zijn vooral bedoeld om de resultaten verder te beperken en kun je doorgaans het beste uit laten staan.
Zoekwoorden om op te nemen: eerder zag je al een optie om zoekwoorden uit te sluiten, hier kun je aangeven welke zoekwoorden je juist wel in de resultaten wilt terugzien. Stel dat je zoektermen zoekt voor een website over keukens en je wilt alleen weten welke termen er relevant zijn voor een pagina over keukenkastjes, dan kun je hier die zoekterm invullen.
Nu je alles hebt ingevuld kun je op de blauwe knop met de tekst “Ideeën opvragen” klikken.
STAP 4: de data interpreteren
Voor veel deelnemers aan mijn trainingen blijkt dit de lastigste stap van het zoektermenonderzoek. Je ziet nu in ieder geval vergelijkbare resultaten zoals hieronder, waarbij een voorbeeld met vakantiehuisjes op Ameland is gebruikt.
In het tabblad [Zoekwoordideeën] zie je in het rode veld 1 hoeveel er maandelijks ongeveer op de door jou ingevoerde zoekterm(en) wordt gezocht. In het rode veld 2 daaronder vind je suggesties voor andere zoektermen, op basis van de zoektermen die je hebt ingevoerd.
Wil je die suggesties binnen bepaalde categorieën zoeken, dan ga je naar het tabblad [Advertentiegroepideeën]. De suggesties zijn dan onderverdeeld in categorieën als “Ameland huisje”, “Vakantiepark” etc. waardoor je wat specifieker op zoek kunt naar suggesties.
In beide rode velden zie je verder de volgende kolommen:
Gem. maandelijkse zoekopdrachten: hier zie je hoe vaak er de afgelopen 12 maanden gemiddeld werd gezocht op de bijbehorende zoekterm.
Concurrentie: een indicatie van Hoog, Normaal of Laag m.b.t. het zoekvolume. Wanneer je hier een streepje ziet staan betekent dit dat er te weinig gegevens over bekend zijn.
LET OP: Adwords is bedoeld voor adverteerders. Deze indicatie van concurrentie heeft dus betrekking op de concurrentie qua adverteerders en zegt dus niet per definitie iets over de concurrentie op SEO-gebied. Bij een hoge concurrentie in de Zoekwoordplanner kun je er doorgaans op rekenen dat dit qua organische resultaten ook zo is.
Bij een lage concurrentie in de Zoekwoordplanner moet je iets voorzichtiger zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de concurrentie voor een zoekterm met veel zoekvolume laag is, omdat de term erg algemeen is en daardoor weinig conversie oplevert.
Denk bijvoorbeeld aan het woord “auto”. Als website van een autodealer wil je daar natuurlijk graag op gevonden worden. Als je dan in de Zoekwoordplanner van Google kijkt zou je in eerste instantie staan te juichen om deze gegevens:
Maar liefst 49.500 zoekopdrachten en een lage concurrentie! Die concurrentie is echter zo laag omdat adverteren op het woord auto simpelweg te weinig oplevert voor de kosten die je erin steekt. Het voorgestelde bod (de prijs die je betaalt per klik op de advertentie) is ook een goede indicatie. Hoe lager de prijs, hoe lager doorgaans de conversie, en andersom.
Mensen die zoeken op een algemeen woord als auto zijn dan ook lang niet altijd op zoek naar een auto om te kopen, maar willen bijvoorbeeld het laatste autonieuws lezen, zoeken informatie over hoe een auto werkt of willen weten welke garages erin de buurt te vinden zijn. Als je de SERP voor deze zoekopdracht bekijkt zul je ook zien dat er veel websites staan met hoge PA- en DA-waardes en dat de concurrentie op organisch vlak juist groot is.
Denk in je zoektermenonderzoek vooral bij de concurrentiegegevens kritisch na en kijk ook naar de resultaten op de SERP i.c.m. met de data die de MozBar daarbij geeft.
STAP 5: de data exporteren
Afhankelijk van je voorkeur kun je nu op twee manieren verder. Met de knop rechts naast het zoekwoord (de onderste rood omlijnde knop) kun je interessante zoekwoorden toevoegen aan je plan en dit plan vervolgens exporteren naar Excel.
Je kunt ook alle zoekwoordideeën direct exporteren naar Excel. Ik vind dit zelf een prettigere manier van werken, omdat je zo meer overzicht hebt en makkelijk kunt sorteren op zoekvolume, concurrentie, voorgesteld bod en de alfabetische volgorde van je zoektermen. Hiervoor gebruik je de bovenste rood omlijnde knop.
Om het nog overzichtelijker te maken kun je in dit Excel-bestand de kolommen Ad group, Currency en de kolommen rechts van de kolom Suggested bid verwijderen. Zoektermen die niet interessant kun je eenvoudig verwijderen door de hele bijbehorende regel te verwijderen en zo hou je een relevante lijst over waar je vervolgens mee aan de slag kunt.
Je wilt in Excel uiteindelijk dus werken met een lijst waarin je de kolommen “Keyword”, “Avg. Monthly Searches”, “Competition” en “Suggested Bid” overhoudt:
Je hebt nu volop data om een goed zoektermenonderzoek mee te beginnen. Heb je een aantal geschikte zoektermen gevonden en wil je weten wat de exacte zoekvolumes zijn? Met de volgende stappen kun je ook dat nog uit de Zoekwoordplanner halen.
STAP 6: een zoekwoord toevoegen aan je advertentieplan
We gaan nu een fictief advertentieplan opstellen om het exacte maandelijkse zoekvolume van een zoekterm te achterhalen. Hiervoor druk je op de knop in de kolom [Toevoegen aan plan], waarna er aan de rechterzijde een nieuw veld verschijnt. Vervolgens druk je op de knop [Planning beoordelen].
STAP 7: het zoekvolume ophalen
Je komt nu in een onderstaand scherm, waarin je aantal zaken instelt.
- Selecteer het tabblad [Zoekwoord]
- Vul bij [Geef een bod op] een bedrag van €100 in
- Selecteer bij [Zoektypen] eerste de optie [Alle] en vervolgens [Exacte zoekwoorden]
- Controleer of de prognoses staan ingesteld op maandelijkse prognoses en pas ditzo nodig in dit veld alsnog aan
STAP 8: het zoekvolume bekijken
Het enige dat je nu nog hoeft te doen is in de kolom [Verton.] kijken. Wat je ziet is hoe vaak je advertentie getoond zal gaan worden. Omdat het ingevoerde bod zo hoog is, staat het aantal vertoningen van de advertentie nagenoeg gelijk aan het aantal zoekopdrachten per maand. Voilà!
Zoektermenonderzoek uitbesteden?
Heb je geen zin of tijd om zelf je zoektermenonderzoek uit te voeren? Dan help ik je natuurlijk ook graag. Ik werk niet met deze gratis Zoekwoordplanner, maar met professionele software als SECockpit en SEO PowerSuite. Deze zijn wel gebaseerd op resultaten uit de Zoekwoordplanner, maar verrijken deze met tal van aanvullende bronnen en extra data. Neem voor meer informatie gerust eens contact op!